Близо 500 полицаи се събраха в градинката до Министерството на вътрешните работи, за да отбележат една година от първия си протест срещу ниските заплати и лошите условия на труд в системата на МВР. Сега полицаите са недоволни от липсата на подобрение в условията им на работа. Служителите се чувстват и пренебрегнати от факта, че в съдебната система ще бъдат раздадени допълнителни заплати в края на годината, а в МВР не.

Близо една година, след като за пръв път пушиха мълчаливо пред сградата на МВР, в знак на протест близо 500 служители на реда отново бяха в градинката до министерството, за да изразят недоволството си от липсата на реални промени в условията на труд и възнаграждение. Искрата, предизвикала полицейското недоволство, са допълнителните пари, които ще получат в съдебната система в края на годината.

Георги Илиев работи в криминална полиция от 16 години. Присъствал е на всички полицейски протести до момента: Голяма част от колегите възлагаха големи надежди на новото правителство, аз бях умерен песимист, но прекалено големите надежди остават излъгани. Към момента има диалог, друг е въпросът доколко след този диалог ще има нещо реално.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев и заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков отидоха при недоволните полицаи, за да чуят исканията им. Оказа се, че и заместник-министърът смята, че не е редно в съдебната система да получават добавки, а в МВР да няма средства за почти нищо: Това наистина провокира огромни напрежения и демотивация. Така се случи и преди две години със създаването на ДАНС и след тази информация, която изтече през последните 2-3 седмици за допълнителните възнаграждения в системата на съдебната власт, несъмнено провокира такива напрежения.

От другата седмица започва изплащането на парите за вещево доволство (за дрехи и обувки) в министерството. МВР ще намери и част от средствата, необходими за изплащане на възнагражденията на вещите лица, тъй като последните са отказали да работят повече без пари.

По повод отбелязването на една година от протестите на полицаите, премиерът Бойко Борисов ги поздрави за добрата работа през последните месеци. Той заяви, че има четиригодишен мандат и че за четири месеца няма как да реши всички проблеми. Той коментира и протестния митинг на Синдиката на служителите в затворите, който в Пазарджик събра 100 души от 10 затвора в страната, с думите: Надзирателите в българските затвори трябва да се стегнат и да започнат да си вършат работата, няма затворник без мобилен телефон, какви ли не безобразия се вършат в затворите. От Синдиката са изготвили социални искания, които имат желание да изложат пред министъра на правосъдието Маргарита Попова. Исканията са за подобряване условията на труд и размера на заплатите на ангажираните в системата.