В Русия се провеждат парламентарни избори. Очаква се партията "Единна Русия" на президента Владимир Путин да получи голямо мнозинство, което ще му помогне да задържи контрола над властта след изтичането на президентския му мандат, предаде Ройтерс.

Общо 107 милиона руснаци имат право на глас, за да изберат 450 депутати в долната камара на руския парламент.

Избирателните секции ще отворят в 8 ч. сутринта и ще затворят в 20 ч. местно време. Тъй като Русия се простира в 11 часови пояса, първите секции на тихоокеанското крайбрежие - в Чукотка - отвориха в 20 ч. по Гринуич вчера, а последните ще затворят днес в 18 ч. по Гринуич в Калининград, който е най-западната руска територия.

Ще работят над 95 000 избирателни секции, включително 350 в чужбина. Въпреки протестите на Тбилиси, ще има секции в грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, където мнозинството жители са с руски паспорти.

Официални резултати ще бъдат обявени след приключването на изборния ден на цялата територия на Русия.

Гласуването ще премине при безпрецедентни мерки за сигурност. Близо половин милион милиционери и войници от вътрешните войски ще охраняват секциите, ж.п. гарите, метрото и обществените сгради в Москва. За първи път акцията ще се координира от руските тайни служби, както писа вчера вестник "Комерсант".

Основните претенденти са партия "Единна Русия" с лидер председателя на руския парламент Борис Гризлов с 60,1 процента рейтинг в допитванията, Комунистическата партия на Генадий Зюганов със 7,4 процента рейтинг, Либерално-демократическата партия на националиста Владимир Жириновски и "Справедлива Русия" на Сергей Миронов с рейтинг 5,5 процента.

С промените в закона избирателният праг за влизане в парламента беше повишен на 7 процента. На предишните избори от 2003 г. той бе 5 процента.

Гласоподавателите вече нямат възможност да гласуват "срещу всички". Опозиционни партии казват, че този вариант е давал възможност на избирателите да изразят протест срещу политическата система.

Предишният задължителен минимум от 25 процента избирателна активност, за да са валидни изборите, също отпадна. Сега няма минимална задължителна избирателна активност.