Последният месец Изпълнителна агенция по трансплантация е обновила регистрите на чакащите за присаждане на орган.

Около 20% от близо 1000 души в списъците са били нереални. 160 са били починали, а 23 с некоректни лични данни. Информацията в агенцията за някои от чакащите пациента не е била обновявана повече от 15 години.

Това стана ясно на пресконференция в Министерство на здравеопазването във връзка със стартирането на кампания в подкрепа на донорството.
Агенцията планира да започне повторна диагностика на здравословното състояние на всички в списъка, тъй като за част от пациентите е установено, че евентуална трансплантация би застрашила живота им.

В агенцията вече е разработен софтуер за проследяване на пациенти в кома.

Разписан е и нов устройствен правилник според който експертите в нея трябва да отговарят на европейските стандарти. Анализът на настоящия състав на Изпълнителната агенция по трансплантациите е установил, че 80% от работещите не притежават висше образование и професионален опит, нужни за заеманите от тях длъжности.

От 2 ноември до 13 декември Изпълнителната агенция по трансплантации е извършила 7 трансплантации без да е загубен нито един орган. Три от извършените трансплантации са били със спешен статут в регистрите, съобщи директорът на агенцията Теодора Джалева.
Реализирани са две донорски ситуации, а една не е извършена поради отказ от донорство от близките на пациента.

В Министерство на здравеопазването представиха кампанията „Частица от теб може да бъде за някого в целия свят", която стимулира донорството. Автор на мотото е ученичката Виктория Митова от Пловдив. Мотото и логото са избрани след национален конкурс

Трасплантологията в България започва да се усъвършенства, коментира от своя страна Иван Димитров от Асоциацията на хората с бъбречни заболявания. „Всячески се опитваме да комуникираме на всяко ниво, за да изградим една кампания, за да може всеки един българин да осъзнае важността на проблема", каза още Димитров.