Полицията е разбила организирана престъпна група за извършване на кражби и обири, която е действала на територията на цялата страна.

За това съобщи на специална пресконференция в Пловдив министър Цветан Цветанов.

Единият от групата е бивш служител на МВР.

Това е бившият началник на РПУ - Бяла Слатина Тони Костадинов, който е подавал информация на територията на Враца.

Наглостта му е била толкова голяма, че преди рождения си ден е посочил обект в град Мизия, Врачанско и е поискал да го зарадват, посочи Цветанов.

След встъпването длъжност на министър Цветанов Тони Костадинов е бил уволнен, тъй като вече е имало информация за него.
Интересното в случая е, че от няколко дни Костадинов кандидатства за длъжност в Окръжен съд - Враца. Длъжността предполага да борави със специални разузнавателни средства, обясни министърът на вътрешните работи.

Костадинов е задържан на територията на Пловдив, уточни Цветанов.

След реализацията на обирите ексслужителят е взимал и процент от отнетите суми.

Министър Цветанов обясни, че криминалистите са наблюдавали групата от близо шест месеца.

Вечерта на 18 декември те предотвратили поредния "удар" на престъпния екип. Около 23 часа тримата престъпници са били заловени точно в момент, когато се опитвали да проникнат в чейнджбюро на ул."Преслав" в Пловдив.

Чрез разбиване на две входни врати успели да влязат в коридор, чиято стена граничи с касовото помещение на бюрото. Мъжете са били маскирани, с ръкавици и много добре подготвени технически, посочват от МВР.

Сред престъпното им оборудване са били открити две радиостанции - едната настроена на полицейска честота, а другата - на честотата на частната охранителна фирма, ангажирана с охраната на обекта.

Дупката в стената на чейнджбюрото
За преодоляване на преградите тримата били снабдени с бормашини, специализиран уред за взломяване на стени, топлорежещ инструмент и кислородна бутилка. В тях са били открити още и пластини за отключване на секретни брави, ножици и еднопосочни мобилни телефони.

Арестувани са Иван Радков - Рамото, Петър Николов - Пашката, Димитър Баталски - Бомбата. Полицията е установила още две лица, участвала в подготовка за обира.

Всички са криминално проявени, а Николов има и постановени присъди за въоръжен грабеж, кражба и притежание на наркотици.

При появата на полицейските служители, двама от групата се опитали да избягат - единият побягнал по етажите на кооперацията и бил заловен в таванско помещение с помощта на следово куче, а другият бил преследван и хванат след няколко пресечки в съседна улица.

Според пловдивските криминалисти престъпната група е свързана с обира на 90 000 евро от троянска фирма преди две седмици и 80 000 лева от клона на ЦКБ в Козлодуй през август.

Към момента престъпната група е била в подготовка да нападне обекти, в които се съхранявали големи суми пари, на територията на Благоевград, Хасково и Димитровград.

Членовете на групата са от Пловдив, София и Враца.

По думите на Цветанов след събиране на достатъчно доказателства за тяхната дейност може да бъде доказана и съпричастност за много други кражби и обири на територията на страната.

Същата група е подготвяла и обири в Благоевградско, Хасково и Димитровград за проникване на места със сейфове.

На пресконференцията стана още ясно, че самите извършители са имали наличен богат арсенал, радиостанции и мобилни телефони, необходими им за операциите.

Истинските си телефони са оставяли в домовете си като доказателство, че са били там, уточни Цветанов.

Полицията е имала информация за това и в момента на операцията в Пловдив не е използвала радиостанциите си.

При ретърсване на домовете на задържаните са открити още инструменти за разбиване на каси и арсенал. Повечето от тях се славят като едни от най-добрите касоразбивачи и карат луксозни автомобили.

От МВР допълват, че предстоят проверки съвместно с Данъчните служби за доказване произхода на доходите на задържаните касоразбивачи, предвид демонстрирания от тях висок стандарт на живот.