65 000 седмокласници ще бъдат външно оценени. Очаква се повече от 40% да решат допълнителните задачи, които са врата към елитните гимназии.Нов формат за кандидатстване след 7-ми клас от две части обяви просветното министерство - съчетание между теста за външно оценяване и допълнителен модул. По български език това ще е преразказ с дидактическа задача, а по математика - допълнителни пет задачи.
На 27 и 31 май 65 00 седмокласници ще се явяват на изпит по български език и литература и по математика.
Тази година изпитите ще бъдат с половин час по-кратки по препоръка на Центъра за контрол и оценка на пробацията. Изследванията, които са направили сред 300 седмокласници от София и страната, са показали, че спестеният половин час не е от решаващо значение за справянето с изпита.
Новото тази година е външното оценяване. За родените през 1996-а няма да е нещо ново, тъй като те вече са имали такова в IV, V и VI клас. Просветното министерство е решило да обедини външното оценяване с изпита след 7-и клас, за да не стресират прекалено децата.
Външното оценяване е задължително за всички ученици. То се приема като текуща оценка.
Изпитът по български език се състои от 25 задачи – със структуриран и със свободен отговор, за които децата ще имат един час за решаване. Максималният брой точки, който могат да получат, е 65. След това имат час и половина за преразказ с дидактическа задача, за който могат да им дадат още 35 точки. На него обаче могат да останат по желание.
По математика децата ще решават 25 задачи със структуриран отговор за 1 час. Допълнителният модул включва 5 задачи, три от които с кратък отговор – дума или число. На останалите две - по алгебра и по геометрия, трябва да опишат решението си. Всичките пет трябва да бъдат решени за час и половина и също ще носят 35 точки. Дори да не са получили правилния отговор на задачата, учениците ще бъдат поощрявани с точки за всяка правилна стъпка.
За балообразуването ще се вземат оценките от двата модула. Скалата на оценяване ще бъде определена след излизането на резултатите.
Освен това децата ще се явяват на изпити в своето училище, като няма да се налага да подават заявление за теста. Децата ще подават документи за класиране, след като разберат резултатите си.
От образователното министерство увериха, че по-ранните дати за изпити през май няма да ощетят седмокласниците, които завършват учебната година на 15 юни, защото до края на месец май те ще са взели целия материал от задължителната подготовка, който включва препитването.
След двата изпита за кандидатстване в гимназии, седмокласниците ще се явяват на още три – обществени науки (история и география), природни науки (биология, химия и физика) и чужд език.
Скалата за оценяване ще бъде съставена след провеждането на самия изпит, което значи, че в зависимост от нивото на кандидатстващите ще бъдат и техните оценки. Проверките ще са от регионални комисии, а по време на изпитите, децата ще бъдат пазени от квестори от други училища за по-голяма сигурност.
Идеята в един ден да се провеждат задължителното външно оценяване и допълнителното препитване е повече деца да решат незадължителната част. Предишните години средно около 40% от кандидатстващите седмокласници са подали заявления за участие в кампанията. Сега от такова няма нужда.
Резултатите ще излязат на 11 юни, а от 15 до 21 юни ще се подава заявления за включване в класирането за гимназии на базата на общия резултат от външното препитване и допълнителните задачи.
Примерните варианти ще бъдат качени на сайта на образователното министерство.
Източник:bnews.bg