Сегашният ръководител на певческия състав „Ехо” към Клуба на пенсионерите в Лопян Пейо Пеев преди няколко дни навърши осемдесетте. За него стандартното „не му личат” не е успокояващо клише, защото той наистина не изглежда на тези години. Жизнен и млад по душа, този човек вече 55 години ръководи певчески състави. И най-вече лопенския смесен хор. Беше време, когато хористите бяха над 70 човека. Повечето от състава на сегашната група са някогашни дългогодишни вече хористи. А хорът и ръководителят му са носители на много отличия и награди.
Самото тържество беше в Клуба на пенсионера в селото.
И се получи нещо много интересно и запомнящо се. Състав и ръководител се бяха подготвили всеки по своему да отбележи годишнината на Пейо Пеев. Той беше запазил запис от неговото тържество за 60-та му годишнина. От лентата прозвучаха гласовете на Димитър Ненчев, на Данчо Кирков и на още други отишли си от този свят приятели на юбиляра.
От своя страна, заедно с големия подарък, хористите го дариха с изпълнение на най-доброто от своя репертоар.
Подаръци и пожелания към юбиляра му поднесоха кметът на селото Лако Кръстев, председателката на читалище „Слънце” Мила Манчева и някогашен негов ученик от ІV клас, който Пейо Пеев пое преди повече от 40 години когато дойде за първа година като учител.
Освен учител и ръководител на хора в селото, той беше и директор на  училището, като и до сега е общественик и голям родолюбец.
Всички песни, които хорът изпълнява са по текст и мелодия на Пейо Пеев и третират вечната за него тема родното село, неговата природа, минало и работливото му население.
Честит юбилей, учительо!