Мразена или обичана, Бритни Спиърс и тази година привличаше любопитството на хората, което отново я класира на челно място в списъка Топ 10 на търсачката "Yahoo", предаде Ройтерс.

През изминалата година певицата, която на 2 декември отпразнува 26-ия си рожден ден, обръсна косата си, нападна с чадър колата на папараци, влезе в център за рехабилитация, поведе съдебна битка с бившия си съпруг Кевин Федърлайн за попечителството над двете им деца, издаде първия си албум от четири години насам.

"Хората вече не знаят какво да очакват от Бритни Спиърс и всеки път, когато тя направи нещо, се наблюдава повишаване на търсенията", казва Вира Чан, главен редактор на новините в "Yahoo".

От 2000- та година насам Бритни Спиърс е оглавявала списъка Топ 10 на "Yahoo" шест пъти. Единствено през 2004 г. не е била най-търсената знаменитост. Тогава челното място бе заето от приятелката на Бритни - известната със страстта си към гуляите Парис Хилтън.

"До месец май потребителите не проявяваха особен интерес към богата хотелиерска наследница, но след влизането й в затвора тя отново събуди хорското любопитство", обяснява Чан.

В крайната класация тази година Парис Хилтън заема трета позиция, придвижвайки се с две места напред от миналогодишното пето място. Актрисата Линдзи Лоън, която също за кратко време влезе в затвора по обвинения в шофиране в нетрезво състояние и притежание на наркотици, заема шесто място в тазгодишния списък.

На второ място тази година, както и през изминалата, е търсенето на информация за звездите на Световната федерация по кеч. Най-голям интерес е предизвикала смъртта на кечиста Крис Беноа, който уби жена си и сина си, след което сложи край на живота си.

"На този етап Световната федерация по кеч е културна институция и много от участниците в битките са големи звезди. Това е нещо като сапунена опера за мъже", казва Вира Чан.

Редакторът отбелязва, че през изминалата година интересът на интернет потребителите е бил насочен предимно към звезди с проблеми.

"Историите за тях са "древногръцката трагедия" на съвременната поп култура", казва Вира Чан.

В тазгодишния списък Топ 10 на "Yahoo" според търсенето попадат още две игри - "Gielinor" и "Fantasy Football", певиците Бионсе и Фърги, и актрисата Джесика Алба.

Преглед на милионите търсения в "Yahoo" показва, че освен от знаменитости, през изминалата година потребителите са се интересували от глобалното затопляне, социалните мрежи и края на приключенията на Хари Потър.

Сред най-търсените новини в "Yahoo" са тези за Садам Хюсеин, ситуацията в Близкия изток, цените на петрола и дейността на президента на САЩ Джордж Буш.

Най-често търсената информация на екологична тематика е за рециклирането, хибридните автомобили, слънчевата енергия и за бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор.

Активното му участие в борбата срещу глобалното затопляне му донесе Нобелова награда за мир, поделена с Междуправителствения съвет за измененията в климата.

"Търсенето на подобен род информация показва, че проблемът с климатичните промени е достигнал до съзнанието на хората и че те имат желание да предприемат някакви мерки", казва Вира Чан.

През изминалата година потребителите са търсили в "Yahoo" новини за последния роман от поредицата за Хари Потър, за края на телевизионния сериал "Семейство Сопрано" и за "смъртта" на Капитан Америка - героя от популярните комикси на "Марвел".

Голям интерес през 2007 г. е имало и към сайта за видео споделяне YouTube, популярната енциклопедия Уикипедия, сайта Фейсбук, както и към iTune, iPod и iPhone. Потребителите са търсили информация и за конзолите Wii на Нинтендо, Xbox 360 на Майкрософт и Плейстейшън 3 на Сони.