Повечето хора, които спазват диети в стремежа си да отслабнат, в близко бъдеще много бързо възстановяват или дори повишават първоначалното си тегло.

От тази констатация започват своето изследване американски психолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелес (UCLA), които под ръководството на професор Трейси Ман са провели подробен и строг анализ на 31 изследвания (всяко едно от тях е обхващало период от 2 до 5 години), свързани с диетите.

"През първите 6 месеца наистина можете да се отървете от 5-10% от вашето тегло, спазвайки диета, но след това теглото се връща", пояснява Ман. "Повечето хора възстановяват изцяло килограмите си, а много от тях (от 1/3 до 2/3) дори натрупват допълнителни килограми. Продължителна загуба на тегло се фиксира само при много малка част от наблюдаваните участници. Диетите не водят до продължителна загуба на теглото и не допринасят за здравето на хората".

Учените смятат, че спазването на диета е точен показател за бъдещото увеличаване на теглото. А честото натрупване и намаляване на килограми е свързано със сърдечно-съдовите заболявания, риска от удар, диабет и негативни промени в имунната система.

"Ползата от диетата и много по-малка в сравнение с потенциалната вреда от нейното спазване. Диетите не са ефективни средства в борбата със затлъстяването", обобщава Трейси Ман.

Този извод може да предизвика редица спорове, но подобни изводи в последно време бяха направени и от други учени, съобщава Washington Post.