Фойерверките стихнаха и новогодишната пукотевица заглъхна, първият работен ден както винаги изглеждаше нереален, а неусетно все повече се замисляме за това какво ни предстои през останалите 360 дена. Доста нови технологии обещават да станат сензация на годината. Някои от тях ще са чисто нови, но повечето се „мътят” от доста време и вече са готови да се „излюпят”. Ако за тях има някакъв общ знаменаел, това навярно е мобилният интернет. Поне половината от технологиите, които обещават да станат знакови за 2010, са свързани с мобилността.
И така, понеже 9 е свещено число, то нека препуснем по списъка с деветте технологии на 2010:
1. Таблетът. Това е най-очакваният продукт на годината. Той е почти митичен. Има красиви Android таблети, концептуални таблети и най-вече много вълнение около един конкретен таблет, който ще дефинира (или предефинира?) тази категория, а именно таблетът на Apple. Може би ще се казва iSlate, или.... както ще да се казва. Ако Стив Джобс не работи върху въпросния таблет, то по-добре е скоро да се захваща с това, защото всичко друго би било пълно разочарование. Защо таблетът е толкова важен сега? Всичките ни приложения и социалният ни живот все повече отиват към интернет. Таблетът обещава да е самият уеб във вид на устройство. Той ще служи за всичко онлайн, включително четене на е-книги, новини и списания, въобще – за мобилен интернет.
2. Гео-приложения и устройства. Комбинацията от GPS чипове в мобилните телефони, социалните мрежи, както и все по-многобройните иновативни приложения означава, че геолокацията става все по-съществена част от живота ни. Появата на гео-ориентирани API от Twitter, SimpleGeo, както и евентуално от Facebook ще променят правилата на играта, добавяйки слоеве гео-данни във всички видове приложения.
3. Търсене в реално време. След като се договориха за достъп в реално време до потоците от данни от Twitter, Facebook, MySpace и други подобни, Google и Bing бързо ще започнат да берат плодовете от търсенето в реално време. Все още подобни резултати не се виждат на главните страници с резултати от търсене. През 2010 обаче това най-вероятно ще се промени, а търсачките ще се научат какви точно реултати има смисъл да показват от социалните мрежи и микро-блоговете. Междувременно набират скорост една дузина новостартиращи проекти за търсене в реално време като Collecta, OneRiot, Topsy. Ще се разгърне и тенденция за комбиниране на търсенето в реално време с филтриране, така че хората да получават не просто най-прясната информация, но и най-релевантната.
4. Chrome OS: През ноември Google разтърси света, след като подръпна завесата над бъдещата си операционна система Chrome, която трябва да се появи тази година. Chrome OS е най-пряката атака на Google спрямо Windows с операционна система, изградена „от нула”, и предназначена преди всичко за уеб-приложения – „бързи и яростни”. Говори се, че Google работи и върху Chrome нетбук.
5. HTML5: Браузери като Firefox и Chrome вече са готови за HTML5. След като HTML5 стане по-широко разпространен в уеб, той ще намали необходимостта от Flash или Silverlight плъгини за гледане на видео, анимации или други „богати” приложения. Всичко това ще бъде съвсем естествена част от уеб. HTML5 поддържа и много други привлекателни функции, които ще накарат уеб приложенията да се държат почти като настолни приложения.
6. Мобилно видео: Уеб-камерите стават интегрирана част от устройства като iPhone 3GS и други уеб телефони, а приложенията за видео-стрийминг на живо ще стават все по-популярни - от и към телефоните. И тъй като операторите активно наблягат на развитието на мрежите си за пренос на данни, то скоро мобилното видео направо ще „излети”.
7. Широкоспектърна реалност. Един от най-хитрите начини да използвате вградената уеб-камера в смартфона си е да смесите заснетото с разнообразни статични данни. Приложенията на широкоспектърната реалност добавят слой данни към реалността, като наслагват всичко - от снимки и туитове до бизнес-списъци - директно върху живите изображения, заснети с камерата.
8. Мобилни транзакции. Мобилните телефони все повече заприличват на пълнофункционални компютри и все повече могат да се използват за мобилна електронна търговия. Една сфера, за която се твърди, че ще набере скорост през 2010 година, са мобилните плащания и транзакции. Идеята е, че всеки мобилен телефон може да се превърне в POS терминал.
9. Android. Миналата година се появиха почти две дузини Android-телефони, а ето, че се задава и Google Nexus One. Android е отговорът на Google срещу iPhone и когато достигне критична маса благодарение на множество доставчици и разнообразни устройства, той ще стане още по-привлекателен за разработчиците. Вече има над 10 000 приложения за Android, а следващата година те ще бъдат много повече.