Училещно настоятелство "Бъдеще" излезе с декларация по повод случая, при който ученик удари учител в ОУ "Васил Левски". В нея се казва:

Училищно настоятелство „Бъдеще” при ОУ „Васил Левски” – Ботевград остро се противопоставя на агресията в българските училища. Агресивното поведение на ученици спрямо техни съученици или учители е ежедневие в почти всички български училища. Не случайно в образователните институции се реализират проекти като “Не на тормоза в училище”, а в медиите текат рекламни кампании, насочени срещу агресията във всичките и форми.  Никой няма право да упражнява физическо и психическо насилие над човешко същество!
Агресията няма етническа окраска. Като гражданско сдружение на родителите от ОУ “Васил Левски”-Ботевград, както и на общественици, чиято съдба е преплетена с най-голямото училище в Ботевград, не можем да сме безразлични към обществения имидж на училището. Не случайно веднага след регистрацията си Настоятелството провокира обществен дебат трябва ли в Ботевград да има сегрегирано училище. Бяха събрани над 1000 подписа на граждани против обособяването на ОУ”Васил Левски” като такова. Извънредната Общинска сесия през месец май 2009 г. по този въпрос приключи без да бъдат взети конкретни решения. Очакванията на настоятелите бяха свързани с осъзнаването от страна на общинските управници и гражданите на Ботевград, че поставеният проблем е проблем на града.
Стотици са настоящите и бившите възпитаници на ОУ”Васил Левски”,  които успешно се обучават в училището, в профилираните и професионалните гимназии, в университетите. Възпитаници на училището са професионалисти в различни сфери на обществения живот. Огромна част от тях са обучавани и се обучават от същите учители, които и в момента работят в училището. Ето защо последният случай на агресия спрямо учител от училището не трябва да се използва за разпалване на етническа омраза, нито за антиреклама на училището.
Училищно настоятелство „Бъдеще” при ОУ „Васил Левски” – Ботевград призовава местните политици и гражданите на Ботевград да се обединят в усилията си да спрат агресията и  етническата омраза сред подрастващите в образователните институции. Нека да кажем: “Не на агресията, етническата омраза и страха! Да на реда и спокойствието за нашите деца – бъдещето на Ботевград!".
Чака ни път, който заедно трябва да извървим!