Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е настоял пред министъра на здравеопазването - да не се пристъпва към фалиране, закриване и преструктуриране на болници без ясна визия – как ще се гарантира достъпът на гражданите от всички български райони до ефективни здравни услуги. „За нас хората, които представляваме, са в центъра. И ако има реформа, тя трябва да отчете всичко това”, каза в интервю за Агенция “Фокус” Дора Янкова, председател на УС на НСОРБ.
Управителният съвет на НСОРБ е поискал среща с министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев след като миналата година на заседанието в Сливен с широкото представителство на много кметове, колегите ни сезираха за изключително тревожна тенденция, която касае общинските болници и диспансерите. Представена е била и информация и от Комисията по здравеопазване към НСОРБ – каза Дора Янкова.
„НСОРБ отстоява винаги последователно позицията за осъществяване на добре обмислен преход към преструктуриране на общинското здравеопазване.
Паралелно с това го информирахме, че няма община, която да не е инвестирала в своето лечебно заведение, и да не държи тази инвестиция да бъде използвана за гражданите, дори и под друга форма, но да има социално и здравно значение”, каза Дора Янкова.