Скромността не описва цялостния храктер на човека, но показва някаква страна от неговото поведение. Често това е свързано с невярното разбиране какво мислят другите за вас. Ако смятате, че другите ви осъждат, че не ви обичат или че не сте толкова добри, колкото тях, това води до постоянна напрегнатост.

Най-неблагоприятният изход на вашата плахост и неувереност може да доведе до това другите да ви приемат като високомерен, необщителен и невъзпитан човек.

В действителност обяснението е съвсем друго - вие сте в капана на собствените си чувства и не сте в състояние да отделяте внимание на другите. Страхувате се да изразявате и говорите за своите истински чувства и мисли и по този начин се лишавате от много радости.

Предлагаме ви няколко важни стъпки, които ще ви помогнат да преодолеете своята плахост:

1. Направете усилие и престанете да се вълнувате за това, какво другите мислят за вас. Хората, с които си струва да общувате, ще съдят за вас не само по външните ви прояви, но и по това какъв човек сте в действителност.

2. Настройте се на позитивна вълна. Вместо да се стремите към съвършенство, погледнете реално своите достойнства и недостатъци. Не може всеки да е на вашето мнение, което не означава, че се отнася към вас негативно.

3. Оценявайте другите честно и не им приписвайте лоши намерения. Вместо да си мислите, че ви презират, повярвайте, че виждат във вас равностоен човек.

4. Учете са да бъдете общителни. Заставяйте се да се усмихвате , да приветствате другите хора, да завържете разговор. Помнете, че вие носите 50% от отговорността. Другият човек трябва да поеме останалите 50%.

5. Постарайте се да се отнасяте към себе си с чувство за хумор. Не се укорявайте, ако сте казали нещо неуместно. Просто се отпуснете и продължете разговора.

6. Поставяйте си значими, но реални цели. Започнете да разговаряте с другите, дръжте се уверено.

7. Ако сте попаднали в сложна ситуация, например трябва да се изкажете или дадете интервю, пригответе се както можете. Поупражнявайте се предварително. Опитайте се да подържате зрителен контакт с аудиторията и й внушете, че това, което говорите е наистина важно. Ако някой твърди, че облеклото е без значение, защото по него само ще ви посрещнат, съвсем не е прав.

8. По време на разговор споделяйте за своя опит, правете искрени комплименти и питайте събеседника за неговото мнение.