Правителството отпусна 20 млн. лв. за безплатни закуски, мляко и плодове за децата от I до IV клас през 2010 г., съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Сумата е над два пъти по-малка от тази през 2009 г., когато средствата бяха 42 млн. лв.

Идеята на образователното министерство обаче е парите да бъдат насочени предимно към учениците от социално слаби семейства, които ходят на училище, за да получават безплатните закуски. Според изследванията на ведомството около 6-7% от децата влизат в клас заради безплатните закуски. Процентът е много по-нисък в големите градове.

Наскоро от министерството на образованието обясниха, че реално училищата ще получат пари по програмата в края на февруари или в началото на март. Заради закъсняло финансиране някои училища прекратиха инициативата в началото на годината.

Кабинетът гласува още 10 млн. лв. за превоз за учениците в задължителна училищна възраст. Критериите за разпределение на необходимите автобуси и списъкът на общините и държавните училища, които ще ги получат, ще се съгласуват със сдружението на общините и Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Целта е със средствата да се намали броят на децата, които не посещават занятия, и да се повиши мотивацията на родителите да ги пращат на училище, обясниха от правителствената информационна служба.