На проведеното в началото на януари международно изложение за потребителска електроника CES 2010 недвусмислено беше определена една от тенденциите за по-нататъшното развитие както на развлекателната индустрия като цяло, така и в частност за техниката за домашно кино - а именно 3D възпроизвеждането.

Разбира се, преди въпросната тенденция да стане достъпна за масовия потребител, първо пазарът трябва да бъде добре зареден със съответните продукти.

Точно с това се е заела корейската компания Samsung, която освен че беше сред фирмитс най-много 3D телевизори на CES 2010, e също така и един от най-големите в света производители на панели за тях.

Вчера компанията съобщи също, че започва масово производство на 3D панели за такива телевизори, с оглед на задоволяване на очакваното пазарно търсене.

В случая става въпрос за устройства, предназначени за използване заедно с очила с активна бленда. Samsung ще предлага 40-, 46- и 55-инчови панели както с базирана на светодиоди (LED) подсветка, така и такива с луминесцентни лампи.

Всички тези панели обаче ще могат да възпроизвеждат обемна картина, ще поддържат честота на опресняване 240 Hz и ще имат 20% по-кратко време за реакция (т.е. под 4 ms) в сравнение със сегашното дисплейно поколение.

Засега няма информация за цената на новите 3D панели и сроковете за масовата им наличност на пазара, но, разбира се, очаква се последните да са още през тази година.