Неспирното търсене на смартфоните от серията Galaxy се оказа за пореден път истинска диамантена мина за приходите и печалбите на южнокорейския електронен гигант Samsung. Оперативната печалба е нараснала със 79% на годишна база до 5,9 млрд. долара, обявиха от компанията в петък.

В сравнение с първото тримесечие това представлява увеличение от 14,5%. По този начин Samsung удължа пазарната си преднина пред Apple и Nokia. Подробният междинен доклад Samsung ще представи в края на месеца, предава Ройтерс.

Последният най-нов модел Galaxy S3, който се появи на пазарите в Европа през май, се счита за истински продажбен шлагер.

Корейците обаче се притесняват за дълговата криза в Европа. Тя би могла да се отрази на търсенето на телевизори и домакински уреди.

„Европа е нашият най-голям пазар за потребителска електроника и може да бъдем принудени да намалим разходите и увеличим цените, ако еврото продължи да пада", казва висшестоящ мениджър, който пожела анонимност, тъй като плановете все още не са окончателно оповестени.

„Нашите смартфони се продават като топъл хляб, но това води до изкривяване на гледната точка", добави той. Слабата глобална икономика и слабото евро може да бъдат предизвикателство.

„Приходите са под нашите очаквания, което означава, че ценовият натиск при продукти, като като телевизори и домакински уреди е бил по-силен от очакваното", казва Но Геун-Чанг, анализатор в HMC Investment Securities в Сеул.

„През текущото тримесечие печалбата ще бъде по-силна, защото продажбите на смартфоните от по-високия клас Galaxy S III ще се увеличат драстично и ще вдигнат приходите над 5 трлн. вона", казва още той, предсказвайки, че доставките на S III ще надминат 19 млн. броя през това тримесечие.


Вчера Korea Times написа, че Samsung Electronics свиква кризисен мениджмънт и стартира план за спешни случаи именно заради падащия курс на еврото.

В САЩ Samsung наскоро претърпя ново поражение на фронта на патентните спорове: в момента там има забрана за продажба на модела смартфон Samsung Nexus и за таблета Galaxy Tab 10,1. Съд в САЩ издаде предварително разпореждане, тъй като устройствата били твърде сходни на тези на конкурента Apple.