Вчера, четвъртък-4 февруари в 12.30 часа, в заседателната зала на Общинския съвет в Етрополе бяха връчени ваучерите на първите 22-ма одобрени наши кандидати за обучение по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
След церемонията помолихме директора на Дирекция „Бюро по труда” в Ботевград Владимир Атанасов за повече подробности около тази програма. Ето какво разказа той пред наш представител.
Това е инициатива на „Агенцията по заетостта” и днес раздадохме 22 ваучера, с което стартирахме работата по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Тя предвижда в продължение на близо 3 години да се провежда обучение по професионална квалификация и ключови компетенции. Професионалната квалификация включва обучение за придобиване на някаква професия, избрана от съответното лице. В ключовите компетенции най-популярно е чуждоезиковото обучение или обучение по компютърна грамотност.
На практика всеки един жител на общината, който работи или е безработен има право да кандидатства в някоя от схемите- за безработни или за работещи и да се обучава в две избрани направления – да придобие професия или да придобие компетенция по език или компютър.
В рамките на тези 3 години, които желаят могат да се възползват от тази възможност. Ваучерите се дават на всеки лично срещу личен документ за самоличност в Дирекция „Бюро по труда” в Ботевград. Когато се съберат повече от 20 човека, ваучерите ги връчваме на място в съответната община, както направихме днес за първите 22-а човека в Етрополе. Ваучери ще се дават непрекъснато до 2012 година за кандидатите от трите общини-Ботевград, Правец и Етрополе в удобно за кандидатите време.
Днешната група са хора с висше образование, работещи в банковата сфера, в здравеопазването и от „Елаците” МЕД. Повечето от тях ще изучават английски език, а другите са за придобиване на професия.”
Преподавателите по език са от фирма „Вакдим” ООД и е избрана от самите обучаващи се. Тя е с акредитация в Ботевград, а преподавателите са от езиковата гимназия и от университета в Правец. Управителката на фирмата е Ваня Стаменова Иванова, която е представител на „Британика” в Ботевград.
Обучението ще започне още от този месец във време, което е удобно за курсистите.
За повече подробности след тази публикация, желаещите могат да се обърнат към Бюрото по труда.