Нямам участие в тази заменка. Никога не съм фигурирал във фирмата, която я е направила, но съм запознат добре с нея. Това каза в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Той беше помолен да коментира направеното от Сергей Станишев твърдение, че най-голяма сделка от 47-те заменки, в които има нарушения, според Европейската комисия, е на депутата на ГЕРБ Емил Димитров.
„Аз познавам казуса за замяната, но не съм фигурирал никога в тази фирма. Познавам замяната и мога да твърдя, че тя няма нищо общо с останалите, които са изпратени от Европейската комисия. Аз съм бил акционер във фирми, които са били акционери там”, каза Димитров. По думите му за тази замяна има проверка от прокуратурата и тя е определена като равностойна и не е открита нередност.
„Когато г-н Борисов ме попита, ще му дам обяснение за това”, допълни Димитров. Той заяви, че не знае каква е била цената на декар от заменената земя, но предполага, че е струвала около 600 лв. на декар. По думите му в сделката за замяна става дума за над 900 декара гори, които са разменени за абсолютно равностойни гори. Земите се намират между Етрополе и село Черни вит и са заменени с гори в района и в съседния район на Тетевен и Ловеч. „Там никой не е искал смяна на предназначението, а и няма как да поиска. Там няма курорти, а само гора”, каза Димитров и допълни: „Г-н Станишев да си прегледа сделките, защото те са под негово давление. Прословутите бележчици, за които спомена прокуратурата, предполагам, че са в него”. Димитров обясни, че е чул за тези бележки, откогато в прокуратурата се води разследване за заменките.
Източник: Агенция „Фокус”