Около 80% от нападалите дървета са във вододайните зони, което е особено опасно и изисква незабавното им извозване, съобщи инж. Пешев – директор на Държавно лесничейство – Ботевград. В определени масиви са пострадали едва 10% от дърветата, докато в други повалените дървета са почти 100%. Там гледката е ужасна – разказаха горските. Падналата маса в района на Правец е над 30 000 кубика. Цифрата е наистина смущаваща, като се има предвид, че това е обемът на ползване за една цяла година на територията на цялото Държавно лесничейство – Ботевград.

Особено пострадали са дърветата на територията на ДЛ – Витиня. Там на земята са повалени рекордните 120 000 кубика  дървена маса при 4000 дка площ!
Групи от горски служители непрекъснато обикалят района, за да бъде направена точна равносметка на щетите, които дъждът и натрупаният сняг нанесоха на горските масиви. По данни към момента са обходени 12 000 декара, от които 4000 дка са в Правешка община. От обследваните масиви най-пострадал е районът по Северният склон на Правешкия връх до Трудовец, съобщи директорът на Държавното лесничейство Петър Пешев. Особено засегнати са буковите масиви, и то на височина между 700 и 1000 метра надморска височина.

В етрополския балкан пък на земята са над 80 000 кубика. Цифрите не са окончателни. Огледите продължават – съобщи Пешев.

Министерството по бедствия и аварии е сезирано и очакваме финансово подпомагане, за да бъде извозена падналата маса, а през пролетта да бъде извършено залесяване в засегнатите участъци, каза още инж.Пешев.