Формулата за разпределение на средствата в общинските училища бе предложена за обсъждане и гласуване на днешното извънредно заседание на ОбС. Първа по проекта за решение се изказа общинският съветник Петя Кочкова. Тя заяви, че не е съгласна с формулата, тъй като училище “Вапцаров” е ощетено в случая. “Училището получава само 80% от определените средства, без останалите компоненти – 7% за училища до 500 ученици и 8% за учебни заведения извън общинския център. Средствата стигат само за ток, вода, заплати и отопление. На училището е нужна техника – компютри и интерактивни дъски. Не може 800 деца да разполагат с 12 компютъра. Техниката е необходима потребност за провеждане на учебния процес. Имам заявка за обзавеждане на кабинети по химия, биология, за което също трябват средства", каза Петя Кочкова. Тя обясни, че по обективни причини не е взела участие при съставяне на формулата за разпределение на средствата в общинските училища, но на срещата с директорите е изпратила свои представители, които не са дали съгласието си. Петя Кочкова предложи да бъдат завишени на 82% средствата от единния разходен стандарт за издръжка на учениците, да се запазят 7% за училищата до 500 ученици и 8% за учебните заведения извън общинския център и кварталните училища, а резервът, който ще се изпълзва за издръжка на общинския спортно-тренировъчен център да бъде намален от 5 на 3%.
Общинският съветник от БСП  Цветан Коцев подкрепи предложението на Кочкова. Той каза, че има Указание на Министерството на образованието и Министерството на финансите как да се разпределя резерва. “Резервът е част от допълните компоненти на формулата. Той се използва за дейности, които не могат да се предвидят в началото на годината”, допълни съветникът.

“Политиката на образованието и неговото развитие на територията на Ботевградска община не е тема само на един директор и само на едно училище, а на всички учебни заведения, на общинския съвет и общинската администрация. Законовите и подзаконовите разпоредби и наредби не са нарушени при утвърждаване формулата. Администрацията е изпълнила онова, което Законът казва. Общината има право да задели до 5 на сто резерв от средствата за образование. Те ще бъдат използвани в името на децата, а именно за издръжка на новия ученически спортен комплекс.
Делегираният бюджет на ОУ “Н.Й.Вапцаров” е най-голям, защото там учат най-много деца”, заяви в отговор кметът Георги Георгиев. Той допълни, че в училището могат да се случат много хубави неща, ако неговият директор потърси диалог с общината.

За изказване по докладната думата поиска нашата съгражданка Яница Шопова, чието дете е възпитаник на ОУ “Н.Й.Вапцаров”. Ето какво заяви тя: “Слушам за пари и проценти, слушам вашите спорове, но средства за училището са необходими, защото на мен и моя съпруг ни омръзна да слушаме: “Мамо, трябват маркери. Мамо, искам да занеса компютъра в училище.”. Яница Шопова каза, че всичко, което се прави в училище “Вапцаров”, е под контрола на родителите.

“Госпожо, не трябва да давате пари нито за маркери, нито за компютри, дъски и зелени училища. Защото средства за тази цел има, но някои се опитват да разиграват картите на родителите. Още веднъж ще кажа, че проблемите на това училище ще спрат, ако неговият директор започне да води диалог с общината. Аз нямам спор с г-ж Кочкова. Тя вменява на родителите, че има спор с мен” – така отговори кметът Георгиев. Той покани родителите на среща в кабинета си, за да изслуша исканията им.

Предложението на Петя Кочкова за увеличаване на средствата за училащата на 82% за сметка на разерва, който да бъде 3%, не бе прието, тъй като получи само 9 гласа "за", а 17 съветници гласуваха "против".