На вчерашното редовно заседание Общинският съвет подкрепи докладната на общинското ръководство да бъдат направени промени в програмата за финансиране на капиталови разходи през настоящата година. Кметът Иван Гавалюгов обясни, че обжалването на обществената поръчка за реконструкция на градския парк – етап 2, е наложило общината да направи това предложение за пренасочване на предвидените средства в размер на 662 000 лева за други важни обекти – за ремонт на детските градини в селата и за още два обекта – за облагородяване на Стария изток – изграждане на парково пространство в квартала, и изграждане на площад в село Врачеш – етап 1. 


“Възможно ли е част от средствата за Стария изток да бъдат пренасочени за детски площадки в другите квартали“, попита Филип Филипов. Иван Гавалюгов отговори, че не намира това за удачно, тъй като средствата няма да са достатъчни за цялостна реализация на проекта за парково пространство. 


“Искам да Ви информирам в аванс, че сме възложили проектиране на две детски площадки в ЖС “Саранск“, пред блок 10, едната за деца от 0 до 3 години, а другата - от 3 до 12. През есента ще предложа да бъдат отпуснати средства и за там, ако не поискаме свикване на извънредна сесия през август“, каза Иван Гавалюгов. 


Кметът обясни още, че успоредно с възлагането на идеен проект за облагородяване на Стария изток, такъв е възложен и за новата част на квартала, но все още не е готов. Архитектът, който работи по него, е поел ангажимент да бъде изпълнен до края на този месец. Идейната разработка ще бъде подложена на обществено обсъждане, след което ще започне проектирането. 


Според съветника Георги Георгиев, вместо за парково пространство в Стария изток, парите би трябвало да отидат за по-належащи обекти и за благоустрояване в селата. 


В отговор кметът Гавалюгов подчерта, че основната част от средствата, предвидени за градския парк, се насочват именно към селата, а единствено за града се добавят около 100 – 120 000 лв. за парково пространство в квартал “Изток“. 


Иван Гавалюгов възрази и на думите на Георгиев, че през последните три години селата били “наказвани“. “Само да Ви кажа, че ще “накажем“ селата с още 6 000 000 лева. Информацията е само от преди три часа – подписахме договор с Фонд “Земеделие“ за изграждане на водопровод в селата Скравена, Новачене и Литаково. Въпреки усилия в обратната посока, договорът вече е факт. Предстои да започне реализация на проекта, срокът е 36 месеца. Така ги наказваме селата. И там сме похарчили пари за проектиране, но без проекти не става. Кандидатстваме с проекти и за други обекти в селата по Програма за развитие на селските райони. И сега сме подали три проекта, които, дай, Боже, да получат финансиране. Много е бавен процесът на одобряване. През октомври 2016-та подадохме проектите за водопроводите в селата, чак сега получихме одобрение. Така че мислим и за селата, и действаме за решаване на генерални проблеми, включително и за Вашето село“, отговори Иван Гавалюгов. 


Предложението за компенсирани промени в програмата за финансиране на капиталови разходи бе прието с 22 гласа “за“ и 2 “въздържал се“ – Росица Милчева и Цанко Цанов от ГЕРБ.