Всички служители от системата на Министерството на отбраната ще получат 13-та заплата в размер на едно месечно възнаграждение. Това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Министърът допълни, че заводите ТЕРЕМ няма да се приватизират, а стратегически ще бъдат продадени до 70 на сто от активите им, като очакваните постъпления са около 200 млн. лв.

Близнаков допълни, че предстои увеличаване с 10 процента на ротата, която охранява летището в Кабул – сега в Афганистан има 400 наши военнослужещи.

По въпроса за трансформацията на армията министърът заяви, че ще бъдат съкратени още най-малко 1000 и най-много 9000 военнослужещи.

Относно проектите за модернизация на армията Близнаков посочи, че повечето от тях са в ход – за автомобилна техника, вертолети Кугър, самолети Спартан, кораби втора ръка от Белгия, ремонт на изтребители МиГ 29, нови бронирани машини. Складовете с излишни боеприпаси ще бъдат продавани заедно с терените.

Не са започнали проектите за брегова радиолокационна система за 50 милиона лева и за многоцелеви корвети на стойност 780 милиона евро, защото тук трябва да се платят авансово 20 процента, с които министерството не разполага.

От бюджетния излишък 110 милиона лева са за Министерството на отбраната – за обезщетение на съкратени от армията, социални дейности, изграждане на противовъздушна система, ремонт на въоръжение и техника, екипировка.

Министърът заяви още, че сградата на Театъра на Българската армия преминава за стопанисване от Министерството на културата. Освен това с културното ведомство е постигнато споразумение за отварянето на остров Свети Иван в Созопол, който е с военен статут в туристически и археологически обект.