Ако сте от хората, които използват всеки повод, за да похапнат, добре е за вземете мерки и да се научите на контролирате емоциите си.

Яростта, тревогата, мъката, недоволството от самите себе си, нервозността и дори радостта - всички тези чувства при определена психическа нагласа могат да бъдат причина да търсете в храната емоционален отдушник, какъвто тя не може да бъде.

Навикът различните емоции да се "лекуват с ядене" може да се превърне в силна зависимост и ще започнете да наблягате на храната дори когато сте в добро настроение. А това е прекият път към затлъстяването. След напрегнатия ден парчето торта за такъв тип хора замества дозата алкохол, тъй като захарозата повишава нивото на хормона серотонин, който е отговорен за доброто настроение.

Психолозите и психотерапевтите препоръчват на "сладкохолиците" редовни физически упражнения, които освен за изгарянето на калориите, също способстват за изработването на серотонин.

Ако усещате, че не се справяте сами, обърнете се за помощ към специалист. Той ще ви помогне да разберете кои точно емоции предизвикват у вас желанието за ядене. А ако вече сте напълнели твърде много, консултирайте се още с ендокринолог или диетолог. Диетите могат да провокират отрицателни емоции и като следствие от тях отново да напълнеете.

Ето емоциите, които най-често предизвикват желание за ядене:
- трудности в общуването с другите хора;
- чувството, че не сте обичани;
- финансови проблеми;
- липса на битов комфорт;
- неудовлетворение;
- раздяла;
- крушение на плановете;
- страх;
- мъка;
- ниска самооценка;
- тъга;
- самота;
- неувереност;
- песимизъм;
- бедност.

Как да се преборим с всичко това

• Научете се да се контролирате. Ако сте се хранили наскоро и възниква желанието да похапнете парченце шоколад или нещо друго, разсейте се - разходката или физическите упражнения ще помогнат. Ако желанието за ядене не изчезва, вместо сладкиша изяжте някакъв плод.

• Опитайте да се храните в строго определени часове, като винаги внимателно и напълно сдъвквате храната.

• Спортувайте редовно и то спорт, който ви допада. Освен че ще помогне да разрешите проблема с теглото, той ще промени в положителна посока и вашето психологично състояние

• Не влизайте в магазина за хранителни стоки, когато сте гладни - в противен случай ще купите твърде много продукти, които всъщност не са ви необходими.