Да, смятат психолози и правят удивителни открития, твърди американският вестник Los Angeles Times.

Чрез компютърна томография на мозъка на влюбените екип начело с професора от Ню Йорк Артър Арън е установил, че влюбването действа по същия начин както и кокаинът:

"Когато човек види снимка на обекта на своята любов, в съответния дял на мозъка, отговорен за мотивацията и възнаграждението, се отделя голямо количество допамин - същият хормон, с който се насища кръвта ни при всяко приятно занимание".

По-късно се отделят и хормоните окситоцин и вазопресин, типични за моментите, в които човек създава близък емоционален контакт.

"Окситоцинът се покачва рязко например при продължителен поглед към възлюбения, при прегръдка или при секс. Същият хормон формира и привързаността на майката към нейното дете", коментира проф. Арън. Вазопресинът пък се отделя при аналогични ситуации, но в тялото на мъжа.

Традиционно медицината счита, че при повечето двойки страстната любов, съпроводена от "буря на хормони", постепенно, но доста скоро, се сменя с по-спокойни чувства. Но неотдавна аналогично по типа си изследване, проведено в Калифорния, е показало, че при някои двойки, които са заедно от над 20 г., страстта никак не е намаляла.

"Почти 30% от двойките демонстрират такава голяма трайност на силните си чувства", коментира Бианка Асеведо, "Окситоцинът и вазопресинът при тях включват и дяла на мозъка, отговорен за чувството на душевно спокойствие и дори увеличават търпимостта към болката".

Психолозите са убедени, че всеки човек може да въздейства на своя хормонален фон, като подбира и прави интересни и приятни за него неща и по този начин стимулира отделянето на допамин: "Започнете да правите заедно нещо ново, което носи удоволствие и на двамата. Доказано е, че хората, щастливи в своя брак, живеят по-дълго и имунитетът им е по-силен".