Лекарите се отказват от протести до средата на месец март. Това стана ясно от изпратено становище на Български лекарски съюз във връзка с проведената среща с директори на болници в Министерски съвет, вчера.
„След поетите сериозни ангажименти от страна на министър – председателя Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков за промяна в хода на здравната реформа, БЛС ще изчака необходимото технологично време до средата на м.март, когато ще стане ясно дали изпълнението на тези ангажименти е в ход”, съобщават от съсловната организация.
От там обобщават очакванията на съсловната организация в няколко основни направления: заплащането за реално извършена дейност, според посочените в НРД-2010 срокове; липса на всякакви рестрикции (намаление на бюджета) и нарушаване на нормалната дейност на доболничната помощ; спазване на „ гратисния” едногодишен период за болничните заведения, необходим за привеждането им към стандартите за качество на медицинската помощ; изготвяне на списък на т.нар. защитени болници; яснота, прозрачност и пълен обем информация между НЗОК и БЛС.
„С оглед продължаване на конструктивния диалог, БЛС изразява готовност да обяви отново своята позиция, след като бъдат предприети необходимите стъпки за осъществяване на оповестените на вчерашната среща намерения”, посочват от БЛС.