Лекарите ще излязат на протест на 15 май, но още не е решено дали ще бъдат организирани в улично шествие или всеки ще протестира пред болницата, в която работи. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.
Протестът е по повод европейския ден на негодуванието на белите престилки, организиран от федерацията на европейските лекари. С проявата си в България лекарите ще изразят недоволството си от финансовите проблеми в системата.
Мотото на протеста ще е: ”Нека ги спрем. Да защитим правото на здраве на всички европейски граждани. Спрете корупцията. Спрете репресиите върху лекари”.
Лекарите от Ботевград са солидарни с исканията на колегите си от страна – заяви управителят на ботевградската болница д-р Филип Филев.  Чухме изявлението на министъра на здравеопазването, че ще се закриват всички болници, в които няма спешни центрове. Според мен това е некомпетентно изявление и  намерение за абдикикаиця на държавата от Спешната помощ. – заяви д-р Филев.
„Вторият ни мотив за протести е изявлението на член на Надзорния съвет на здравната каса, спроред който средствата за болничаната помощ ще стигнат едва до средата на годината. Несъгласни сме и с изялението на здравния министър, според който скъпоструващите операции ще са правят само в големите болници. Това е нарушение на правата на пациентите” – заяви днес д-р Ф.Филев.