Заболяването е известно сред хората като „дребна шарка”. Това е най-силно заразното инфекционно заболяване, причинявано от вирус.
Болестта засяга най-често лица на възраст от шест месеца до 25 години.
Заразяването става от човек на човек чрез кихане и кашляне на заразения и при контакт с предмети, заразени със секрет от очите или от носа на болен човек.
Проявлението се появява от 9 до 14 дни след заразяването. Симптомите са висока температура, силна отпадналост и безапетитие. Появява се хрема, суха кашлица и дразнене в очите. Появяват се и червеникави петна по кожата, най-напред зад ушите и лицето, които се разпространяват бързо по тялото и крайниците.
Най-сигурното средство за предпазване от морбили е ваксинацията, която се провежда двукратно – на 13-я месец след раждането и на 12 годишна възраст. 
Ето още какво съветват от РИОКОЗ-Етрополе.
След като това заболяване е масово разпространено в страната, първото, което трябва да се направи е да се посети личния лекар, за да се разбере дали всички в семейството са имунизирани срещу заболяването.
Всеки, който получи покана от личния си лекар или от специалистите на РИОКОЗ за имунизация, трябва да се яви на определените за това пунктове в общината.
През настоящата имунизационна кампания Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина.