Във връзка с зачестилите случаи на морбили в страната, РЗИ – София област е информирала всички общопрактикуващи лекари, че спешно трябва да издирят неимунизираните от 13-месечна възраст до 18 години и да ги обхванат с комбинираната ваксина срещу морбили паротит и рубеола, за да не допуска това ваксинопредотвратимо заболяване на територията на Софийска област.


Последният епидемичен взрив от морбили в страна бе преди 7-8 години.


Сега отново обстановката около нас е рискова – има голяма епидемия от морбили в северната ни съседка Румъния, където от края на септември 2016 година до началото на м. март 2017 г. са съобщени 3196 случаи на морбили, в резултат на продължаващото разпространение на заболяването в страната.


Италия и Великобритания също съобщават голям брой заболели, съответно – 728 и 569.


По отношение на имунизационния статус на заболелите, данните сочат, че над 80% от тях са неимунизирани, а около 10% са имунизирани само с 1 доза, съобщават от РЗИ – София област. 


Морбили , наричана още дребна шарка или брусница, е едно от най-силно заразните инфекциозни заболявания. Протича с висока температура /до 39С0 /, възпаление на горните дихателни пътища /секреция от носа, кихане, сълзотечение, кашлица, конюнктивит и характерен дребнопетнист обрив по цялото тяло, който обхваща най-напред лицето и горната част на гръдния кош, след което – туловището и крайниците. Обривът наподобява географска карта, тъй като образуваните нови обривни единици се сливат с по-рано възникнали, но винаги между тях остава незасегната от обрива кожа.


Причинителят на заболяването е вирус. В хода на протичането на морбилната инфекция често се стига до усложнения като пневмония, отит, ларигит, а в по-тежки случаи и до енцефалит и смърт.


Заразяването става по въздушно-капков път, при кашляне, кихане, при близък, непосредствен контакт с болен от морбили. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите. Болният е най-заразен 1-2 дни от края на инкубационния период, по време на катаралните явления и в първите няколко дни от началото на обрива.


Съществуват атипични прояви на морбили, когато наред с внезапното начало с висока температура, започва и обрив от крайниците. Тези атипични форми се развиват при лица с пропуски в имунизацията.


Как да се предпазим? – Най-сигурният начин е, чрез активна имунизация!


Съгласно имунизационния календар на страната и Закона за здравето, имунизацията е задължителна и се прилага на деца на 13-месечна възраст, а реимунизацията – на12-годишна възраст. 


РЗИ – София област апелира към родителите, които отказват да се поставят ваксини на децата им, или поради някаква друга причина децата им не са ваксинирани срещу морбили, да ги заведат незабавно при личните им лекари за провеждане на имунизация, тъй като от морбили заболяват предимно деца, които не са имунизирани.