В германския град Кил бе представен най-големия кораб, задвижван със слънчева енергия, предаде Франс прес. Корабът е дълъг 30 метра и широк 16 метра. Той е оборудван с 500 квадратни метра фотоволтови слънчеви панели, които ще осигуряват енергията за задвижването му.

От компанията "Планет Солар" /в превод Слънчева планета/, създала кораба, който също се казва "Планет Солар", обещават, че плавателният съд ще бъде екологично чист и много безшумен. Корабът ще развива максимална скорост от 25 км в час и ще може да превозва до 50 души.

Първите изпитания на вода на "Планет Солар" са насрочени за края на март. После плавателният съд ще бъде звездата на тържествата по случай 821-та годишнина на пристанището на Хамбург, второто най-голямо пристанище в Европа след Ротердам.

След това "Планет Солар" ще тръгне покрай бреговете на Европа. После ще направи и околосветско пътешествие, като се придържа възможно най-близо до Екватора, за да бъде изложен максимално на слънчева светлина, допълва БТА.

Околосветската обиколка ще продължи около 140 дни, през които корабът ще измине 40 000 километра. По време на тази обиколка "Планет Солар" ще прекоси Атлантическия океан, Панамския канал, Тихия океан, Индийския океан, преди да мине през Суецкия канал и да навлезе в Средиземно море.