Първият частен космически кораб Dragon ще излети на 19 май. При неуспех, полетът до Международната космическа станция (МКС) ще бъде повторен на 22 май, съобщи компанията разработчик - SpaceX.

Първоначално се планираше Dragon да излети на 7 май, но полетът бе отменен, поради необходимостта от допълнителни проверки на софтуера.



SpaceX пусна за първи път капсулата Dragon през декември 2010 г. Втората мисия, предвиждаща скачване с МКС, трябваше да се състои през февруари 2012 г. Компанията обаче обяви, че се нуждае от допълнително време и отложи пускането за 20 март, след това за края на април, за 7 май и последно - за 19 май.

НАСА насърчава частни фирми да създават космически кораби, които доставят товари на МКС в рамките на програмата COTS (Commercial Orbital Transportation Services). Досега космическата агенция е изплатила $396 млн. на SpaceX и $288 млн. на Orbital Sciences Corp. за успешното завършване на три етапа по създаване на космически транспортни системи.

Корабът Cygnus на Orbital ще извърши своя първи тестов полет на 1 септември. Мисията предвижда скачване с МКС на 6 септември. Cygnus може да носи на борда си до 2,7 тона товар, докато Dragon е способен да изведе на ниска орбита около 6 тона и да върне 3 тона.