Излишъкът в бюджета на Столична община ще бъде изхарчен непрозрачно. Ще се създаде черна каса, от която ще бъдат раздадени коледни подаръци за някои фирми, платили кампанията на ГЕРБ за местните избори. Това заяви лидерът на софийската организация на ДСБ Атанас Атанасов.

Мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет гласува промени в бюджета, според които до края на тази година за 12 работни дни се предвижда да се похарчат 30.38 млн. лева, събрани от софиянци над планираните суми за 2007 г. Лично кметът ще разполага по собствено усмотрение с 3 млн. лева от общинския бюджетен излишък.

По този начин на общинско ниво в София ГЕРБ повтаря политиката на тройната коалиция по отношение на бюджетните излишъци, въпреки че иначе се декларира като опозиционна партия, посочи председателят на групата на ДСБ в СОС Димитър Бъчваров.

Мнозинството в СОС предоставя на администрацията възможност да се разпорежда с огромни суми за нереално кратки срокове, обясни Бъчваров. Официалното обяснение е, че парите ще бъдат усвоени, като се платят строителни работи, услуги и доставки, изпълнени над предвидените за годината.

Така обаче се насърчава поведението на административните звена, които са трупали дългове и са поемали финансови ангажименти над определените в съответния бюджет.

Тази политика разрушава финансовата дисциплина и създава условия за корупция и разхищения, каза още Бъчваров. СО ще налее значителни суми в полза на фирми, които очевидно не изпълняват добре възложените им задължения, допълни той.

От ДСБ ще поискат информация на кои фирми и за какви дейности ще бъдат преведени пари. От партията предлагат със средства от излишъка да се платят допълнително само разходите на здравните заведения и детските градини, направени в повече вследствие на инфлацията на храните и отоплението. Според тях тези допълнителни разходи ще са в размер на 2 млн. лева.