Рекордно увеличение на заплатите обеща бизнесът в писмо до премиера. Жестът е в отговор на решението на кабинета да намали данъците и осигуровките.

Вече договорихме минималните осигурителни прагове да се повишат с 25%, обяснява на Сергей Станишев шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. Това автоматично води до увеличение и на по-големите заплати. Никой работодател не може да си позволи неквалифицираните му работници да получат по-голямо повишение от квалифицираните, обясняват от  БСК и намекват, че средният процент на увеличението може да бъде и по-голям. Това повишение ще компенсира напълно загубите на по-нископлатените работници от въвеждането на плоския данък, коментират работодателите.
Праговете определят най-ниската заплата, върху която се плащат осигуровки. Те са различни в зависимост от бранша и позицията на работника във фирмата.

В много от случаите съвпадат с реалната заплата. Всеки от праговете се е вдигнал с най-малко 30 лева. В бранш "Пътно строителство" пък вдигането е 200 лева, обяви зам.-шефът на БСК Дикран Тебеян преди дни. Досега най-големият скок на праговете бе 12,7% през миналата година. Ако към договорените вече числа се прибави и увеличението от 180 на 220 лева на минималната заплата, общият процент става 26,1%, пресмятат работодателите. Според тях само от договорените минимални осигурителни прагове постъпленията в държавното обществено осигуряване ще нараснат с 391 млн. лева. С 86,4 млн. лева пък щели да се увеличат парите на здравната каса.

Според БСК от 2000 г. до 2006 г. реалната нетна заплата у нас се е повишила с 67,3%.