28 000 нарушения по пътищата в рамките на един месец са отчели новите 15 радара, които бяха поставени на различни места в страната, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Той допълни, че се предвижда радарите в страната  да станат общо 400, но за целта трябва да се намерят допълнителни средства.

Най-много засечени нарушители от новите радари има в Стара Загора и Благоевград, съобщи вътрешният министър и допълни, че „в Перник камера няма ".

Статистиката сочи, че за 2009 г. броят на убитите по пътищата в страната е 901 души. Общо за последните 10 години по пътищата у нас са загинали 9853-ма души, а ранените са над 90 000, съобщи още министър Цветанов. „Съпоставимо с предишни години има намаляване от порядъка на около 100 души. Подобна цифра с броя на загиналите от 900 души не сме имали от 1967 г. досега", обясни той.

Предложението да се дават шофьорски книжки на навършили 16 години лица, а не както е сега - на 18 години, е било категорично отхвърлено при обсъждането в междуведомствената комисия за безопасност по пътищата. Вътрешният министър съобщи още, че ще продължи да настоява 50% от всички глоби, влезли в хазната, да отиват за подържане на пътищата у нас. Според проучване един от основните проблеми на българските шофьори е манталитета.