Още в сряда правителството ще отблокира 350 млн. лв., които ще отидат в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. До края на седмицата всички дължими суми на общопрактикуващите лекари ще бъдат изплатени. За това са се договорили премиерът Бойко Борисов  и шефовете на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов и на зъболекарския съюз д-р Николай Шарков. На срещата страните са се договорили и за повишаване на здравните вноски с 2% още тази година.

След срещата с министър-председателя д-р Райчинов призова да бъдат отменени планираните за днес и утре протести на джипитата в страната. Той пое ангажимент да си подаде оставката, ако обещанията на кабинета не бъдат изпълнени и лекарите останат излъгани за пореден път.

Ето какво каза д-р Райчинов за ангажиментите, поети от премиера Борисов:

Първо, за плащанията да стартират още от днес, имам предвид забавените разплащания, като още днес бъдат преведени към регионалните каси средствата за семейните лекари и зъболекарите заедно с таксите по чл. 37, така че да могат утре, най-късно в други ден, да си получат хората парите. Веднага след това стартират и към другите изпълнители, специалисти, доболнична помощ и болници. Действително до края на седмицата всички заплащания в пълен размер да бъдат извършени. Второто, което пое като ангажимент, е, че в сряда правителството ще вземе решение за отблокиране на 350 млн. от резерва, за да влязат към бюджета на касата и веднага ще бъде внесено предложението в парламента за гласуване. Третият ангажимент е, че в позитивния списък ще се възстанови дейността и осигуровките към националната каса както беше преди. Четвъртото, което го решиха, е че ще се увеличи здравната вноска с два процента още тази година, може би следващите месеци. И не на последно място, че преференциалният наем за наемателите изпълнители на медицинска помощ в общински и държавни лечебни заведения ще се запази.

Тези ангажименти удовлетворяват ли вашите искания?

Мен лично, да. Предполагам, че и моите колеги и затова съобщих, че приемам тези ангажименти, дадени от премиера и на практика от правителството на ГЕРБ, ако не бъдат изпълнени самият аз да подам оставка, защото вече е и мой ангажимент след днешната среща. Държа да подчертая, че ние нямаме никакви механизми да нареждаме на колегите кога и какво, и как да правят, така че решението ще бъде изцяло тяхно. Мога само да ги призова на този етап да отложим протестите, за да видим дали тези ангажименти ще бъдат спазени и изпълнени.

Междувременно обаче д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, заяви пред Дарик, че общопрактикуващите лекари няма да спрат протестите, докато правителството не изпълни всичките си обещания. По думите му голяма част от проблемите на джипитата не са били обсъдени на срещата между Борисов и Райчинов днес.

„Това, което е говорено до момента, са пак само обещания. Т.е. ние искаме да видим дела, че нещата се случват", заяви д-р Киров. „Вероятно протестите ще продължат докато не видим, че нещата се случват наистина. Досега няколко пъти имаше срещи, разговори, обещания и накрая бяхме подведени", уточни той. Киров е категоричен, че няма основание за прекратяване на протестите.