Личните лекари прекратяват ефективните си протести от четвъртък и се връщат в кабинетите си, но остават в стачна готовност, съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доктор Любомир Киров.

Причината за прекратяването на протестите е, че джипитата са получили парите, които им дължеше Националната здравноосигурителна каса.

Ако до дни обаче не се изпълнят другите искания на медиците, те са готови отново да спрат работа. Едно от тези искания е да не се намаляват парите за профилактични прегледи и да се увеличат средствата за консултации и изследвания.

Доктор Любомир Киров определи решението на Министерски съвет да се вдигне здравната вноска с 2% като идеен дефицит на правителството. Според него джипитата са били принудени да окажат натиск, за да им се изплатят заработените пари: Премиерът не си е бръкнал в джоба, за да ни плати, защото това са вашите и нашите здравноосигурителни вноски. Не ни е страх от проверки, защото сме проверявани доста, и това не е основание за нашите протести. Всичко, което се говори за недостиг, нямало средства, нямало вноски, е лъжа. Доказа се, че някои от тези хора не се свенят да лъжат. Министър Дянков обясняваше как няма никакви средства. И какво се оказа, например, с разликите в потребителските такси, че министерството е направило този трансфер към НЗОК още през декември 2009 г. Не приемаме някой да се оправдава с нашия протест за това, че вдига вноската с още 2%. Това вдигане е илюстрация на идеен дефицит, хаотизъм, а може да е синдром на друго едно състояние - височинна болест на тези, които правят здравната, финансовата и други политики.

Лекарите предупредиха, че ако не се увеличат средствата за консултации, изследвания и профилактични прегледи, отново може да затворят кабинетите си.