Неукрепен забой е една от причините за станалите две поредни аварии в рудник „Ораново". Проявена е служебна небрежност от страна на ръководителите в мината,съобщи за Дарик началникът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин.

„За 22 март бе насрочена плановата ни експертна проверка за условията на труд и безопасност в частната мина. Сега инспекторите разследват станалите в рамките на 16 часа срутвания в подземните галерии", каза Попадиин. „Ако началниците на смените си бяха свършили съвестно задълженията по укрепване на забоите, тези инциденти с миньорите нямаше да се случат. Финансовите санкции ще бъдат наложени на собственика на рудника. Глобите са до от 2000 до 20 000 лева", коментира шефът на ОИТ Петър Попадиин.

Пострадалият тази сутрин въглекопач от Симитли - Николай Топов, е в благоевградската болница с тежка гръдна травма, но няма реална опасност за живота му. В следобедните часове на 11 март, в една от галериите на рудника бяха ранени Спас Ангелов и Атанас Стоянов.

Мината е собственост на Станислав Тасев, който е племенник на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов. През март и октомври 2007 г. в същия рудник станаха две мощни метанови експлозии, при които загинаха общо четирима миньори.