Компаниите Nvidia и Epic Games осигуриха поддръжка на технологията 3D Vision в геймърския енджин Unreal Engine 3. Това ще даде възможност на всички лицензианти на най-успешният игрови енджин в световен мащаб да се възползват пълноценно от стереоскопичната 3D технология, като дадат на играчите безпрецедентно ниво на реализъм и потапяне във виртуалните светове.

Популярният Unreal Development Kit (UDK) на Epic, безплатната версия на Unreal Engine 3, също ще може да се възползва от добавянето на поддръжка за 3D Vision, съобщиха от Nvidia.

"Вече е по-лесно от всякога да бъдат добавяни впечатляващи стереоскопични 3D ефекти в игрите, използващи Unreal Engine 3 като основа", заяви Тони Тамаси, вицепрезидент на подразделението за съдържание и технологии в Nvidia.

Unreal Engine 3 е в основата на някои от най-популярните и успешни игри на пазара, вкл. Gears of War и Gears of War 2, Shadow Complex, BioShock 2, Mass Effect и Mass Effect 2, Borderlands и Batman: Arkham Asylum.

Обновената версия на Unreal Engine 3 и UDK ще бъде налична в близко бъдеще за всички разработчици. Създаваните с нея игри ще  поддържат директно 3D Vision, без да е необходима допълнителна намеса от разработчика.

3D Vision е потребителско стерео 3D решение на графичната компания Nvidia, което поддържа игри, снимки, видео, Blu-ray 3D и 3D уеб-браузване. Състои се от безжични, активни шътър очила и USB предавател. Може да работи със съвместими 120Hz LCD монитори, 3D телевизори и проектори. Необходим е също Nvidia GeForce 8800 GTX или по-мощeн GPU за игра в стерео 3D режим.