Днес в двубой за бронзовите медали за Купата на България Балкан отстъпи на Черно море Варна с 88-90 и остана на четвърто място в тазгодишното издание.

Срещата бе доста оспорвана и зелените имаха своите шансове да я спечелят. Допуснаха обаче същите неточности, както и в полуфиналния двубой с Рилски спортист и отново загубиха.

Варненци водеха почти през целия мач, като най-големият им аванс бе в третата четвъртина, когато достина до 9 точки. В последната част балканци натиснаха, намалиха пасива си и 2 минути и 52 секунди дори поведоха 80-79 с тройка на Хънт. До края обаче не играха правилно, допуснаха познатитедо болка в този период грешки, което им попречи да стигнат до успеха.

Никой в този мач не можа да опази 19-годишния Александър Янев. Младокът ни надупчи с 34 точки, от които 23 само през първите двайсет минути. Димитър Мираковски от Черно море тотално надигра Джими Хънт и оттам дойдоха големите бели. Ролята на американеца се сведе единствено до изнасянето на топката, той е с минорен принос в нападение и почти никакъв в защита.

За разлика от първите два мача, срещу родния си тим значително по-добре игра Атанас Радев, завършил със 17 точки и 11 борби. С толкова е и Георги Давидов, но приносът му в защита е незачителен. Бозов има 18 точик, Иван Лилов - 13.

 Въпреки че е стъпка по-нагоре в сравнение с миналата година, когато в Плевен тимът отпадна на 1/4 финала от Рилски спортист, едва ли някой от Ботевград е доволен от това четвърто място.

Би трябвало да бъде направен доста сериозен анализ на играта на тима досега. И да се избистрят задължителните корекции както в тактически план, така и в дефанзивен. Защото като цяло защитата е на доста незавидно ниво, въпреки някои проблясъци в отделни епизоди. А за тактика просто е трудно да се говори. Такава май няма - в смисъл на цялостна идея за нападение, или ако има, тя не е съвсем правилна. Ако т.н. тактика е само до индивидуалните атаки, то тя носи успех в 1 от 10 мача. Всичко това заедно лъсна в мачовете и  с Рилски спортист, и с Варна..

Съперниците се стремяха да освободят сам човек за стрелба, докато сам играч на Балкан се мъчеше да надиграе петима.

Трябва се съберат треньори и играчи и да обсъдят сериозно начина, по който ще трябва да се борят за призови места в шампионата на лигата. Без излишни страсти, защото има отбори, в които климатът в Балкан просто е за завиждане. И всичко това да бъде подчинено не толкова на предстоящите срещи от редовния сезон, а на една по-далечна цел - плейофите. Защото нищо чудно, както вървят нещата, съперници в първата плейофна серия ще бъдат или Рилски спортист, или Черно море - отборите, от които загубихме в Ямбол.