Черно море Порт Варна победи Балкан със 101-93 (29-24, 24-18, 16-21,32-30) и стана първият финалист в турнира за Купата на България. Другият ще бъде определен утре, след като първият полуфинал, игран днес между Левски и Рилски спортист, ще бъде преигран.


Това е трети успех на Черно море над Балкан този сезон, след като в двата мача от НБЛ взе две победи и в Ботевград, и във Варна. И в срещата днес играчите от морския град показаха повече баскетболни достойнства и победата им е заслужена. Балканци се стремяха към успеха, но не успяха да го постигнат. Изпуснаха цели 11 наказателни удара, което в крайна сметка също се оказа решаващо.


На полувремето варненци водеха с 11 точки разлика - 53-42, след като играчите на Балкан не можаха да се справят в защита с пикенрола на съперника, завършван успешно от Милян Пупович. В третата част балканци промениха играта си и постепенно започнаха да намаляват изоставането си. То бе ликвидирано 5 минути преди края, когато се стигна до равенство - 80-80. След това обаче зелените не можаха да се възползват от излизането за 5 нарушения на Пупович, стигна се до три бомби от разстояние за Черно море и разликата отново достигна до 10 точки.


Така зелените ще играят в мача за третото място, който ще бъде в неделя. Финалът за трофея пък е изместен за понеделник.


С по 18 точки за Балкан са Ноа Далман и Иван Лилов, 15 има Павел Маринов, Станимир Маринов е с 13, Мартин Маринов вкара 11 точки, с 10 е новият сръбски център Слободан Божович.


Милян Пупович стана топреализатор за победителите с 26 точки, Стаменкович вкара с една по-малко - 25, Асен Великов има 16, а новото попълнение Йевджич добави 15.