По инициатива на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов до края на март представители на Национална служба за растителна защита /НСРЗ/ и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ ще извършат съвместни проверки на зеленчукови борси, тържища и пазари и взимане на проби от пресни зеленчуци за анализ на съдържанието на нитрати. Проверките ще се извършат на територията на цялата страна на местата, където се продават пресни плодове и зеленчуци.

До края на месеца трябва да бъде представен обобщен доклад за извършените проверки, броят на взетите проби за анализ по видовете растителни продукти, за да се предприемат съответните административни мерки при констатирани нарушения. Освен за съдържанието на нитрати, ще бъдат анализирани и за съдържание на остатъчни количества от пестициди.

През 2009 г. е направено изследване на 845 броя храни от растителен произход съгласно отчета по изпълнение на програмата за мониторинг на остатъци от пестициди в суровини и продукти от растителен произход за 2009 г.

Проверките са извършени от Национална служба за растителна защита /НСРЗ/ съвместно с Дирекция „Опазване на общественото здраве” към Министерство на здравеопазването. НСРЗ е изследвала 170 проби от плодове и зеленчуци – ябълки, праскови, десертно грозде, моркови, картофи, домати, зеле, марули и пшеница. Повече от половината от анализираните партиди плодове и зеленчуци са напълно безопасни и не съдържат измерими остатъчни количества от целевите пестицидни съединения. При оценка на токсилогичния риск в 9 % от пробите са установени остатъчни количества над нормата.

След установените нарушения, свързани с употреба на неразрешен продукт за растителна защита, контролните органи на НСРЗ са съставили 5 акта, а нереализираната продукция е поставена под възбрана и е подложена на повторен анализ. Нарушенията са свързани с употреба на неразрешено активно вещество „алдикарб” при картофи, „карбофуран” при салати, „винклозолин” в домоти и „тетрадифон” в ябълки.

В една от пробите на ябълки е установен хроничен риск за населението, както и неприемлив остър риск за децата. При замърсените с марули партиди също представляват риск за остро отравяне. Земеделските производители, при които са доказани несъответствия при употребата на продукти за растителна защита ще бъдат включени в обхвата на контролната дейност върху употребата за 2010 г.