Напъните да се махне металургичният гигант "Кремиковци" набират все повече поддръжници. Множат се и идеите как това да стане.

Още през лятото арабски милионери са предложили да изкупят терена под предприятието, за да вдигнат на негово място сити, издаде общинският съветник арх. Борислав Богданов. "Мястото е голямо, не се нуждае от комасация (окрупняване на малки терени) и ще реши повечето жилищни проблеми. София расте на север, там ще се строят новите пътища и е естествено "Кремиковци" да бъде още един център в изцяло модерен стил. Освен това там, за разлика от други райони, е позволено високо строителство и повечето проекти за небостъргачи могат да се реализират там", каза още Богданов. Вече има няколко инвеститори, които водят предварителна битка за терена и това ще вдигне изключително много цената му, прогнозират брокери.
Все още обаче не е направена оценка на замърсеността на почвите, за да се прецени дали там могат да живеят хора. Предстои общината да поръча такова проучване. "Ако се окаже, че е невъзможно да има жилищни сгради, ще се направи административна част, а кооперации ще се строят по южните склонове на Стара планина", прогнозира Богданов.

Така според него скоро неизвестни места като Кътина, Войняговци и Нови Искър ще се превърнат в престижни "квартали на богатите" и цените им ще скочат до тавана. Това е и причината предприемчивите отсега да изкупуват там терени за голф игрища, което още повече ще вдигне стойността им. "Драгалевци" и "Бояна" са усойни места, при това в момента на непосилни цени, а с лоша инфраструктура. Хората в момента се заселват там заради удобните транспортни връзки и славата им. Когато отпушим северната част на столицата, районът зад северната хорда на Околовръстното и южните склонове на Балкана ще стане не по-малко привлекателен, а в началото и по-евтин", предрече арх. Богданов. "Аз и преди съм казвал, че инфраструктура не се оправя с кърпене на дупки, а със строеж на нови улици. Сега, когато вече се готвим да направим всички планирани улици и пробиви, които ще облекчат придвижването на софиянци, те ще започнат да предпочитат и други райони. До "Кремиковци" например ще може да се ходи с метрото. Сега то е предвидено да стига до аерогарата, а оттам с още две спирки ще може да се достига до бъдещото сити", твърди архитектът.

Друга идея, която засега още е само в зародиш, е жп линията от Сточна гара до надлез "Надежда" да слезе под земята. По този начин върху сегашните релси ще се вдигнат административни сгради като естествено продължение на центъра. Има идея да се направи и парк, наподобяващ ботаническа градина, което ще превърне района на Централна гара в място за отдих на столичани.