Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за издаване на класифицирана информация на Зоя Димитрова, бивш съветник на предишния председател на ДАНС Петко Сертов. Тя е привлечена като обвиняема по делото, образувано през есента на 2009 г., за публикуване на секретни документи във вестник "Галерия", където Димитрова беше главен редактор.

Зоя Димитрова е обвинена по чл. 357 от НК, който предвижда лице, което разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това могат да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва от 2 до 8 години затвор. При тежки последици за държавата законът предвижда затвор от 5 до 15 г.

Делото бе образувано още след излизането на първия брой на вестник "Галерия". В няколко последователни броя на вестника бяха публикувани документи на ДАНС с гриф на класифицирана информация. Зоя Димитрова, която тогава беше главен редактор на вестника, и заместниците й Кристина Патрашкова и Явор Дачков, бяха извикани на разпит в ДАНС. Тогава Патрашкова заяви, че докладът бил получен в пощенската кутия на зам.-главния редактор на вестника Явор Дачков, записан на електронен носител - флаш памет. Достъп до секретните документи по това време е имал и друг от съветниците на Петко Сертов в ДАНС - Алексей Петров, който е сочен за близък до вестник "Галерия". Зоя Димитрова напусна вестника през ноември миналата година.

Самият Алексей Петров пръв съобщи, че съществува доклад на ДАНС с данни за 10 корумпирани бивши министри. Тогава всички, включително главният прокурор Борис Велчев, отрекоха да има такъв доклад. Части от точно този документ бяха публикувани в първия брой на вестник "Галерия". Тогава Кристина Патрашкова заяви, че скандалните доклади са два, а не един.

Първият, с министрите, е от 65 страници и части от него бяха публикувани в първия брой на вестник "Галерия". За втория премиерът Бойко Борисов съобщи, че е от 30 страници и е за действията на лица и кръгове, които са оказали "деструктивно влияние върху министерски структури и държавната администрация". Първият доклад, публикуван от вестника, е анализ на резултатите от работата на ДАНС за първото шестмесечие на 2009 г., а вторият доклад на агенцията, който бе предаден на премиера Борисов "от лоялния гражданин Алексей Петров", е специален доклад от есента на 2008 г.

Преди месец в доклад до Комисията за контрол на ДАНС ръководството на Агенцията потвърди, че се водят няколко следствия по изтичане на класифицирана информация. Възможни са и други обвинения срещу Зоя Димитрова и за други секретни документи, коментираха от прокуратурата.

На Зоя Димитрова е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 2000 лева, която е намалена на 800 лева, след като тя обжалва в съда.

Зоя Димитрова съобщи, че обвинението й е повдигнато преди месец и половина - на 7 юни: "Защото съм разпространила доклада на трима души - на министър-председателя, на главния прокурор и на г-н Иван Костов, шеф на комисията за ДАНС по това време. Излиза, че не е следвало да се дава на тези три лица, които имат най-висок достъп до класифицирана информация. И те са го получили, както твърдят свидетелите, лично в ръцете си, без други да четат този доклад".