През изтеклата 2009 година община Ботевград е разработила над 14 броя инвестиционни проекта, насочени към увеличаване на материалните активи на общината, благоустрояване, ремонт и поддържане на съществуващия сграден фонд и социални дейности. Чрез спечелените проекти са осигурени външни инвестиции на стойност 1 435 146 лв. Част от проектите са в процес на реализация и все още не е постъпил целият финансов ресурс по тях.
Само за 2009 година община Ботевград е разработила проекти, чакащи становище за 20 103 567 лева.
През миналата година общината има спечелен проект, финансиран от Социалния инвестиционен фонд към Министерството на финансите. По него са постъпили 172 038 лева, които са вложени за ремонт на Дома за деца в Гурково.
След като бе подписано финансово споразумение на стойност 1 252 547 лева по ОП “Околна среда”, община Ботевград започна реализирането на проект: “Осигуряване на пълна проектна готовност за изграждане на нова Градска пречиствателна станция на отпадни води и довеждащи колектори към нея. Проектът е в процес на реализация.
Друг проект, спечелен от община Ботевград, е “Обществена трапезария – Ботевград”. Той е на стойност 10 560 лева.
През миналата година положителна оценка получи проект “Инвестиция за нашите деца” към ОП “Регионално развитие”. Очаква по него да бъде подписано финансово споразумение за реализация през 2010 год. Проектът е на стойност 4 648 102 лева.
В края на 2009 год. бе подадено проектно предложение “Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен-културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм” към ОП “Регионално развитие”. Проектът е одобрен. Той е на стойност 4 920 000 лева.