Часът на Земята е една от най-мащабните световни инициативи за изразяване на съпричастност за сериозни действия срещу климатичните промени. Инициативата започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасят осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.
През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха 4189 града в 88 държави, предаде КРОСС.
Идеята не е да се пести ток, а символично да се покаже, че е време за сериозни действия срещу промените в климата. Всеки от нас ще има един час за размисъл, за разпален разговор с приятели, за романтична вечеря с близки хора.
Всеки може да се включи в събитието и да стане съпричастен просто като изгаси осветлението за 1 час в събота - 27 март (събота) от 20.30 до 21.30 ч. Официално в кампанията досега се включват 37 български града, в които ще бъдат угасени светлините по фасадата на общински сгради, паметници, площади или други популярни места. Това са: Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Велинград, Враца, Габрово, Гулянци, Две могили, Добрич, Долна Митрополия, Козлодуй, Котел, Ловеч, Лом, Никопол, Плевен, Пловдив, Разград, Разлог, Русе, Своге, Севлиево, София, Сливен, Смолян, Стара Загора, Троян, Трявна, Търговище, Ценово, Чипровци.
В София, Благоевград и други градове ще има и публично отбелязване на Часът на Земята.
Идеи как можем да помагаме на Земята всеки ден и час: http://www.bulgaria.panda.org/what_we_do/climatechange/dosomething/