Знаковото световно събитие на WWF, Часът на Земята, за пореден път ще обедини милиони хора по света в послания и действия за опазване на планетата. 


Нашият споделен дом е изправен пред застрашителна загуба на биоразнообразие и климатични промени. Затова природозащитната инициатива на WWF обединява отделни хора,  бизнеси и правителства в търсене на решения и конкретни действия за изграждане на здравословно и устойчиво бъдеще за всички.


Започвайки като символично събитие за гасене на осветлението в Сидни през 2007 г., Часът на Земята вече се отбелязва в повече от 180 държави като световен споделен момент на солидарност за планетата. 


През последното десетилетие Часът на Земята вдъхнови милиони да подкрепят и да участват в проекти за опазване на климата и на природата. Движението спомогна за създаването на 3,4 милиона хектара защитена морска зона в Аржентина, 2,700 хектара гора, наречена „Часа на Земята“ в Уганда и помогна за приемането на ново законодателство за опазване на моретата и горите в Русия.


И тази година община Ботевград ще вземе участие в кампанията като на 24 март– Часът на земята от 20:30 ч. до 21:30 ч. осветлението на обществените сгради в града ще бъде изключено.


На 23 март от 12:45 ч. в Библиотека „Иван Вазов“ с ученици от 11-ти клас на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ ще се проведе дискусия на тема „Часът на Земята“. По време на инициативата ще бъдат прожектирани два кратки филма, озаглавени „Колко струва природата“ и „Непознатите гори“, предоставени от WWF България.


Първото издание на Деня на жабешкото блато ще бъде проведено на 22 март. Уникалната миграция на Планинската жаба (Rana temporaria), която се осъществява само в местността „Мухалница“, ще бъде отбелязана с множество инициативи за деца и възрастни, насочени към опазването на биоразнообразието. 


Поддръжниците на инициативата могат да посетят международната платформа connect2earth.org, за да споделят какво означава за тях биоразнообразието и природата в местата, където живеят, и да научат повече за природозащитата. Актуални новини за инициативата през тази година може да следите на http://www.wwf.bg/?uNewsID=324255.