Смъртта на ученика Халил Беширов Хасанов (14г.), починал при сбиване в основно училище "Никола Икономов" в Разград, е настъпила вследствие на мозъчно сътресение, довело до оток на мозъка и блокиране на дишането.

Това съобщи окръжният прокурор Огнян Дамянов. Той се позова на предварителното становище на вещото лице - д-р Тодор Минчев, извършил днес аутопсията на трупа.

"Смъртта е настъпила в рамките на 5 до 10 минути и е била неизбежна. От предварителната експертиза не е ясно дали мозъчното сътресение е получено при удар, или при падане", уточни Дамянов.

Според един от свидетелите, момчето е починало преди да пристигне линейката.

"До 10 дни предстои да бъдат изследвани проби от мозъка на починалото момче, след което ще бъде готова окончателната съдебно-медицинска експертиза", уточни Дамянов.

До момента са разпитани всички близо 20 очевидци на инцидента, станал вчера в двора на училището. Днес ще бъдат разпитани директорът на училището, класният ръководител, фелдшерът и охранителите.

Ще бъде назначена и психологично-психиатрична експертиза на другото момче, участвало в сбиването - Хюсеин Зюхтюев.

На базата на тази експертиза ще се установи дали Зюхтюев има психични отклонения, какъв е типът на характера му, както и прагът на раздразнимост.

Родителите на Халил са уведомени за инцидента. Тази сутрин те са пристигнали от Германия, където работят от години.