Тройната коалиция затваря училища, за да финансира корупцията, се казва в декларация на ПП РЗС по случай 24 май.

Днес на 24 май „празничната” равносметка за българската просвета сочи, че над 1700 училища са на "ръба на оцеляването" и през следващата учебна година може да не отворят врати. От началото на годината държавата задържа по 10% от техните делегирани бюджети.

Това поставя директорите пред въпроса – отопление или заплати. И двата отговора на условието обаче са грешни. Задържаните 10% от издръжката на всеки ученик „спестява” за бюджета 300 милиона лева. Българските родители и данъкоплатци не са получили обяснение в коя по-приоритетна област ще бъдат пренасочени тези пари, се посочва в документа на РЗС.
Въпреки доклада за изпълнение на Лисабонската стратегия, на ОИСР и PISA. Който сочи, че ниските показатели на грамотност сред 15-годишните ученици в България допринасят за понижаване на общото ниво на грамотност в Евросъюза.

Данните показват, че 28.7% от българските ученици са под минимума по четене, а на ръба са 22.3 на сто. По математика под и на минимума са 30 и съответно 23.9 процента. С други думи – половината от децата на България с основно образование са полуграмотни.

Липсата на приоритети и безотговорността на управляващите поставят на карта бъдещето на България. Ниското качество на образованието в перспектива означава слаба икономика и стабилизирана бедност.

На фона на икономията от просвета, през последните шест месеца правителството раздаде:

700 млн. лв. на Българския енергиен холдинг за поръчки на червената енергийна мафия и за национализиране на загубите на топлофикациите; 207 млн. лв. за плащания заради спрените европейски субсидии по ФАР;100 млн. лв. за плащания по договори за спрените пари по САПАРД; 134,7 млн. лв. за поръчки в армията; 94,5 млн. лв. на БДЖ за поръчки и за национализация на загубите; 100 млн. лв. за създаване на държавно предприятие „Национална компания индустриални зони – ЕАД” - по отработения принцип, че най-лесния начин да откраднеш едни пари е да ги вкараш в държавно предприятие; 30 млн. лв. за поръчки на Емел Етем; 10 млн. лв. за връщане на „Новера” в бизнеса с боклука, посочват от партията. Ако добавим заменките на гори, източването на ДДС, опорочени обществени поръчки, безсмислени конференции и изложби, се оказва, че България има пари за по-достойни заплати на учителите и за компютри вместо тебешири.

Управлението на тройната коалиция носи преки загуби за българските данъкоплатци в особено големи размери – над 3 млрд. лв. на година от мандата, категорични са от ПП РЗ.

А цинизмът на управляващите към националното образование превръщат България в единствената страна в Европа, в която се затварят училищата, за да се финансира корупцията, предизборната кампания и некадърността на управляващите; кризата засяга учителите и децата, но не и олигарсите и мафията във властта; управляващите откровено работят срещу образованието и образованите хора.

Това е поредното доказателство, че няма държавна политика, а корупцията е единствен управленски приоритет на тройната коалиция.

Политическия съвет на РЗС смята, че министри и депутати от тройната коалиция, които са виновни за неизмеримите духовни и икономическите щети върху бъдещето поколение българи нямат място днес на празничните чествания на българската просвета. Тяхното място е на подсъдимата скамейка, заключават от РЗС./