Днес празнуваме Цветница. С този празник Българската православна църква припомня тържественото посрещане и влизане на Иисус Христос в Йерусалим преди около две хиляди години. Шест дни преди еврейския празник Пасха /избавление/, той пристигнал в малкото градче Витания и с чудотворната Си сила възкресил мъртвия от четири дни Лазар. На другия ден Иисус Христос потеглил за Йерусалим, а отвсякъде се стичали хора. По пътя Му те постилали дрехите си, а под нозете Му подлагали свежи зелени клонки с бели цветове.
По традиция на Цветница се ходи на църква и се пали свещ за здраве. В дома се носи осветено върбово клонче, което се поставя над вратата.

Днес имен ден празнуват Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелин, Цветомир, Цветослав и всички, които носят имена на цветя, храсти, дървета - в България те са един на всеки десети. Затова народът ни го възприема като пролетен, цветен празник, ден на младостта и възраждането на живота в природата.

В Ботевград Цветница ще се отбележи с концерт, в който ще участват младежкият духов оркестър, мажоретният състав и деца от детските градини. Проявата започва от 11 часа. При лошо време концертът ще се състои в големия салон на читалище "Христо Ботев".