През следващата седмица Министерството на здравеопазването трябва да реши окончателно дали да одобри предложените нормативни промени, свързани с правомощията на семейните лекари и предписването на лекарства, съобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Промените са инициирани от сдружението и съгласувани с Националната здравноосигурителна каса.

Промените ще дадат право на семейните лекари да лекуват най-разпространените заболявания като хипертония и диабет, за които сега пациентите се изпращат при специалист, както и извършването на стандартен профилактичен преглед на всички пълнолетни българи, обясни д-р Киров и допълни:

„Определим ли хората с умерен или висок риск означава планиране, т.е. осигуряване на възможност да бъдат повлияни или чрез промяна в начина на живот, или медикаментозно”.

Сдружението предлага също изписването на лекарства да става на 3, вместо на един месец, а прегледът при личния лекар да не е ограничен във времето от 20 минути. Основният пакет от медицински дейности да се предоставя на пациента само в работните дни, а за всички извънредни часове да се осигури допълнително финансиране, смята д-р Киров. По думите му тези промени ще струват с 200 милиона лева повече от заложеното в бюджета на касата за догодина, но могат да се осигурят от резерва.

„Нашата готовност за протестни действия е налице и ние ще преустановим ефективно работа, ако това условие не бъде удовлетворено, добави още д-р Киров.