17-годишна ученичка от Ямбол е убила новороденото си бебе в квартирата си на ул."Георги Захариев" в Котел, съобщиха от ОД на МВР в града. По първоначални данни младата майка е нанесла 10-15 удара в тялото на бебето си с нож, каза пред Дарик говорителят на МВР с в града Георги Шейтанов. Тя родила момиченце към 4.00 ч. сутринта на 30 март, след това увила бебето в хавлиена кърпа, нанесла му е прободни рани по тялото и го скрила в шкаф.

По време на убийството в квартирата е присъствала нейна съученичка и приятелка, също от Ямбол. Тя повикала медицинска помощ, заради тежкото състояние на родилката, която получила кръвоизлив. Полицаите свидетелстват, че момичето е било абсолютно неадекватно и в много тежко психическо състояние.

Трупът на детето е откаран в областната болница в Сливен за аутопсия, а майката е оставена за лечение в болницата в Котел, без опасност за живота.

Срещу нея не е повдигнато обвинение, защото в продължение на три дни след раждането има смекчаващи вината обстоятелства според Наказателния кодекс, коментираха от полицията. Образувано е досъдебно производство по случая. Според чл. 120 и чл. 121 от НК, които визират убийство от майка на новородено по време на раждане или непосредствено след него, наказанието е до три години лишаване от свобода, а когато детето има уродливости до една година, което означава, че присъдата може да бъде и условна.

Младата майка е учела в 11 клас на Националното училище по фолклорно изкуство "Филип Кутев" в Котел.

В писмо до Министерството на културата директорът на училището Мария Градешлиева разяснява, че още през януари т.г. е предприела мерки за уведомяване на родителите на момичето за множеството отсъствия и за съмненията за евентуална бременност. Родителите дори са били викани и на лична среща в Котел, която се е състояла през януари 2010 г. В писмото Градешлиева посочва още, че момичето не е живеело в общежитието към училището, а е било на частна квартира, намираща се на същата улица, на която е и сградата на школото.