Ботевград бе домакин на дискусия за професионализацията на Българската армия. Представители на Министерството на отбраната и военното окръжие разясниха подробно какви са условията за постъпване на кадрова служба пред ученици от общината. На срещата, която се състоя днес в малкия салон на читалище “Христо Ботев”,  присъстваха и представители на общинското ръководство, кметовете на селата и директорите на трите гимназии.  Военните предоставиха още обстойна информация за преференциите, които предлага Българската армия на своите служители.

За кадрови войници могат да кандидатстват младежи и девойки на възраст мeжду 18 и 32 години. Те трябва задължително да са завършили средно образование. Необходимите документи за кандидатстване могат да се набавят от военен отдел в общината. Там, както и в Бюрото по труда, може да се получи информация за вакантните места в армията. Попълнените документи се подадат във военния отдел или във военното окръжие, което се помещава в бившата база на ЦСКА. Следват обстойни медицински прегледи на кандидатите във Военна академия. Ако нямат здравословни проблеми, се изпращат в поделението, в което са посочили, че искат да работят. Комисия в определен състав провежда конкурса. Кандидатите полагат и изпит по физическа подготовка. Вероятно нормативите ще бъдат занижени, тъй като затрудняват желаещите да се посветят на военната професия – казаха представителите на Министерството на отбраната.

Първоначалното основно възнаграждение на кадровите войници е 390 лв. Очаква се догодина да бъде въведено диференцирано възнаграждение в системата. На военнослужещите се покриват разходите за път до 60 км. от поделението, в което работят. Изплащат се и квартирни. Кадрите на Българската армия имат право на възстановителен режим. За целта на тяхно разположение са почивни бази с много удобства. Кадровите войници получават и възможност за кариера в армията.

В района на София има 7 подления, които биха представлявали интерес за ботевградските младежи. През изтеклата година 8 местни момчета са станали кадрови войници. През 2006 г. на кадрова служба са постъпили над 30 ботевградчани – съобщиха представителите на Министерството на отбраната.  Надеждите са, че по-добрите условия на труд в Българската армия ще провокират желание у повече младите хора да станат професионални войници – смятат те. 

Повече информация за условията и реда за постъпване на работа в БА може да получите на телефон 0800 16 700, който е напълно безплатен, както и на www.profarmy.bg.